Sekiranya Anda Ingin Mengubah Dunia, Mulailah Dengan Diri Anda Dahulu “Change starts with Me”

Membangunkan Keperibadian Anda Dahulu

“Semua orang berfikir untuk mengubah dunia, tetapi tidak ada yang memikirkan untuk mengubah dirinya sendiri.” – Leo Tolstoy

Penulis dan penceramah Amerika John C. Maxwell menulis: “Kebanyakan orang ingin mengubah dunia untuk memperbaiki kehidupan mereka, tetapi dunia yang perlu mereka ubah terlebih dahulu adalah yang ada di dalam diri mereka.”


Setiap orang mempunyai pendapat mengenai apa yang salah dengan dunia, namun hanya sedikit yang akan melakukan pekerjaan untuk memperbaiki kehidupan mereka sendiri.


Sangat mudah untuk menarik perhatian kepada apa yang salah di dunia kerana pada satu tahap, kita merasa kecewa apabila melihat keadaan ini dan berhenti ketika mereka berlaku.


Saya sering mengingatkan diri saya dan orang lain, dunia telah wujud selama 4.54 bilion tahun dan jauh lebih tua dan lebih bijak daripada kita.


Kita ada untuk sebahagian kecil dalam garis masa dan keadaan tidak selalu ideal, sebenarnya sejarah menunjukkan keadaannya kurang indah.


Jadi, syurga Utopia tidak perlu ada untuk kita bahagia. Kita masih boleh berkembang walaupun terdapat kerusuhan di dunia kerana keadaan di luar tidak seburuk yang anda fikirkan.


Sekiranya anda ingin mengubah realiti mulailah dengan diri anda terlebih dahulu dan ikuti perkembangan peribadi anda sendiri. Dengan berbuat demikian, masalah memberi jalan penyelesaian dan tidak lagi mempengaruhi anda.


Pengarang Larry Weidel menulis dalam Serial Winner: 5 tindakan untuk menciptakan kitaran kejayaan anda: “Sekiranya kita semua menjalani kehidupan terkaya mungkin, itu memuaskan secara peribadi, tetapi itu juga mengubah dunia.”

Naikkan Tahap Kesedaran Anda

“Saya sendiri tidak dapat mengubah dunia, tetapi saya dapat melemparkan batu di seberang perairan untuk membuat banyak gelombang.” – Ibu Teresa

Sebilangan besar orang kecewa atau marah dengan keadaan di luar kawalan mereka. Mereka percaya jika mereka dapat mengawal keadaan ini, mereka akan berasa gembira.

Kadang-kadang tidak mungkin kerana terlalu banyak perkara yang perlu dikawal. Ia memerlukan perancangan semula kehidupan anda agar sesuai dengan anda, atau membuat kerja Allah, yang kedua-duanya tidak mungkin berlaku.


Lebih mudah untuk mengurus perkembangan peribadi anda sendiri. Oleh itu, apabila anda merasa kecewa, marah atau keadaan lain yang tidak berfungsi, lakukan yang terbaik dalam diri anda sendiri untuk menghadapi kenyataan. 

Ianya adalah sia-sia berusaha untuk mengubah keadaan di luar sana kerana kehidupan sentiasa berubah. Ia seperti cuba memastikan pinggan berputar di atas tongkat sementara itu lebih banyak pinggan ditambahkan atas tongkat tersebut. Anda tidak boleh memastikan pinggan terus berputar dan akhirnya pinggan tersebut akan jatuh.

Adalah masuk akal untuk mengusahakan diri sendiri agar keadaan di luar tidak lagi mempengaruhi anda seperti dulu. Ini adalah kunci untuk pencerahan, meningkatkan tahap kesedaran anda sehingga anda mengatasi masalah dengan kesedaran yang lebih tinggi.

Albert Einstein mengenali prinsip ini ketika dia berkata: “Kita tidak dapat menyelesaikan masalah dengan menggunakan pemikiran yang sama seperti yang kita gunakan ketika kita membuatnya.”


Pertimbangkan contoh berikut, nyatakan mengapa anda mesti memperhatikan pertumbuhan peribadi anda sekiranya anda ingin mengubah dunia.
Bayangkan 100 orang yang selalu mengeluh tentang keadaan dunia. Suatu hari mereka secara kolektif memutuskan bahawa mereka sudah cukup dan melakukan pengembangan peribadi untuk mengubah kehidupan mereka.

Dalam beberapa bulan, mereka berhenti merengek dan sekarang terbuka untuk merangkul hidup daripada terperangkap dalam masalah mereka. Mereka bertindak dari tempat cinta, kedamaian dan kegembiraan.


Anda pasti pernah mendengar bahawa anda adalah sejumlah dari lima orang yang paling anda boleh kaitkan antara satu sama lain. Oleh itu, jika 100 orang dapat mempengaruhi lima orang lain, kita sekarang mempunyai 500 orang yang kini lebih sedar diri daripada sebelumnya.

Sekiranya kitaran itu berlanjutan, titik tolak akan berlaku sehingga kemarahan dan ketakutan tidak lagi berlaku.
Sekarang saya tidak naif dan tahu kenyataan Utopia ini tidak akan muncul secara ajaib dalam semalam jika sama sekali dalam dekad yang akan datang. Namun, melakukan pengembangan peribadi bukan sahaja dapat membantu anda, tetapi mempengaruhi orang-orang di sekitar anda.


Saya telah melihat bukti ini dengan keluarga dan rakan saya dan orang-orang yang telah saya latih. Anda mengubah dunia bukan dengan menunjukkan apa yang salah dengannya, tetapi dengan meningkatkan model realiti anda agar bertepatan dengan apa yang anda ingin lihat di dunia.
Ini adalah kerja dalaman.

Klik gambar ini untuk merasakan kesedapan Aex3xie

“Anda tidak perlu mengubah dunia. Anda hanya perlu mengubah apa yang anda perhatikan di dunia. Dan itu, ternyata, sangat kuat, ”tegas Vishen Lakhiani dalam The Code of the Extraordinary Mind: 10 Unconventional Laws to Redefine Your Life and Succeed On Your Own Terms

Tingkatkan Model Realiti Anda

“Anda berada di sini untuk membolehkan dunia hidup dengan lebih baik, dengan visi yang lebih besar, dengan semangat harapan dan pencapaian yang lebih baik. Anda berada di sini untuk memperkaya dunia. ”- Woodrow Wilson.


Dr Wayne Dyer, seorang pengarang yang terkenal pernah mengatakan: “Sekiranya anda mengubah cara anda melihat sesuatu, perkara yang anda lihat juga berubah.” Dia tahu perubahan mesti berlaku dari dalam dan mempunyai kesan gelombang dalam kehidupan orang lain. Sekiranya perubahan itu cukup kuat, ia akan mengumpulkan momentum untuk mempengaruhi seluruh umat manusia.


Saya akui, sukar untuk memusatkan perhatian kepada apa yang betul di dunia ketika kita diperintah oleh keadaan dalaman kita yang menjadi lebih baik daripada kita. Media menambah negatif dengan melaporkan berita buruk untuk mempromosikan ketakutan, dan menjadi sukar untuk memecahkan mantra.
Saya kadang-kadang tunduk pada keadaan yang melemahkan ini, jadi saya tidak perlu memberikan nasihat dan mengaku tidak merasa seperti ini.


Namun, melalui perkembangan peribadi saya sendiri, saya semakin menghargai keadaan yang sekilas ini dan saya tidak terlalu lama dalam keadaan ini. Kesedaran telah mengajar saya bahawa apa yang saya fokuskan membina momentum dan menjadi sebati dengan kenyataan saya.


Oleh itu, nasihatnya jelas dan mudah: berhati-hatilah ketika anda menuding jari di luar anda. Masuklah ke dalam dan perhatikan bahagian diri anda yang cenderung menilai keadaan luar sebagai buruk.


Sembuhkan diri anda terlebih dahulu dengan menyatukan bayangan diri anda dan berhati-hati dengan pemikiran anda yang membawa anda ke jalan negatif. Sekiranya anda sering melakukan ini, anda akan mematahkan kitaran pemikiran yang berterusan yang menyatakan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan dunia. Perlu usaha untuk pertumbuhan peribadi anda.
Akhirnya, masalah yang pernah memakan anda tidak lagi mempengaruhi anda kerana anda telah meningkatkan model realiti anda agar bertepatan dengan kesedaran baru.

Bertindak Sekarang

Untuk menjalani kehidupan yang luar biasa, anda mesti mengambil tindakan yang konsisten walaupun terdapat ketakutan dan keraguan anda. Isikan butir-butir diri anda di sini untuk saya latih anda jadi Jurutera Profesional “Ir”  klik—-> SAYA INGIN JADI JURUTERA PROFESIONAL

Klik gambar ini untuk biodata saya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *